Veelgestelde vragen

Als je vraag of antwoord hier niet bij staat. Voel je altijd vrij om te mailen naar info@now-school.com. Ons vrijwillige team probeert binnen twee weken te reageren.

  • NOWSCHOOL is een initiatief dat tot doel heeft om schoolmakers en onderwijs initiatieven te stimuleren en te ondersteunen bij het oprichten van nieuwe scholen doormiddel van Open Source tools, informatie en inzichten om het proces van het starten van een school soepeler te laten verlopen.

    Bij NOWSCHOOL bieden we geen 1-op-1 begeleiding, maar we voorzien je van waardevolle informatie, tools en inspiratie om je te helpen bij het opzetten van je school. We hebben verschillende materialen beschikbaar die je kunt gebruiken als leidraad, inspiratie, verdieping of verbreding, afhankelijk van jouw behoeften.

    Direct toegang tot de tools? Bekijk ze hier.

  • Wij bieden op aanvraag 1-op-1 begeleiding aan schoolmakers tegen vergoeding. Onze open source tools zouden voldoende inspiratie en informatie moeten bieden om een goed beeld te krijgen wat je nodig hebt als team. Wil je begeleiding bij je project? Mail dan info@now-school.com met een korte en bondige beschrijving.

  • Op dit moment is de initiatieven kaart om schoolmakers samen te brengen en het netwerk te vergroten. We zullen waarschijnlijk in 2024 de kaart openbaar maken voor iedereen. Nog even geduld dus 💚🙏

  • NOWSCHOOL heeft geen specifieke voorkeur of verplichting voor het oprichten van B1- of B3-scholen. Beide benaderingen hebben hun eigen unieke voordelen en kunnen aan verschillende behoeften voldoen. Het is aan jou om te bepalen welk pad het beste past bij jouw visie voor onderwijs.

    NOWSCHOOL koos destijds voor het B3-pad vanwege de extra vrijheden die het bood met betrekking tot onderwijsvormgeving en de mogelijkheid om onze eigen omgeving vorm te geven. Dit omvatte bijvoorbeeld de vrijheid om geen toetsen af te nemen. We begrepen echter dat dit pad ook uitdagingen met zich meebracht, zoals het vinden van een locatie met een maatschappelijke bestemming en de financiele uitdaging voor eigen bekostiging.

    Het streven om holistisch onderwijs toegankelijk te maken voor alle kinderen, ongeacht hun financiële achtergrond, is een nobel doel en zou wat ons betreft de standaard moeten worden. Zowel B1- als B3-scholen bieden mogelijkheden om dit doel te bereiken door zorgvuldige planning , creativiteit en beleidsmaatregelen, inclusief verschillende financieringsmodellen en beurzen of subsidies.

    De NOWSCHOOL-tools en materialen zijn bedoeld als een basis die je kunt aanpassen aan je eigen visie en behoeften. We moedigen schoolmakers aan om deze materialen te gebruiken en te wijzigen om een school te creëren die weerspiegelt wat jij/jullie voor ogen hebben.

  • We willen samenwerkingen versterken en versnellen. Alleen kom je ver, samen kom je verder. Om in contact te komen met andere schoolmakers die geïnteresseerd zijn in het starten van een eigen NOWSCHOOL, kun je gebruik maken van onze initiatievenkaart, die regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe aanmeldingen. Dit kan een geweldige manier zijn om te verbinden en ervaringen te delen.

    Na het aanmeldingsproces krijg je toegang tot de initiatieven kaart.

  • Om in contact te komen met andere schoolmakers die geïnteresseerd zijn in het starten van een eigen NOWSCHOOL, kun je gebruik maken van onze initiatievenkaart, die regelmatig wordt bijgewerkt met nieuwe aanmeldingen. Dit kan een geweldige manier zijn om te verbinden en ervaringen te delen.

    Na het aanmeldingsproces krijg je toegang tot de initiatieven kaart.

  • Ga naar onze pagina: Start je eigen NOWSCHOOL

    Stap 1: Start Before You Are Ready

    Wees eerlijk naar jezelf en je team; wat is jouw grote droom het onderwijs? Schrijf het op, maak het visueel, geef er woorden aan en deel je droom met de wereld. Het hoeft niet perfect te zijn, want het zal toch nog duizend keer veranderen en zal altijd imperfect blijven. Dus wacht niet tot alles perfect is, begin nu met het delen van jouw visie!

    Stap 2: Laat Gelijkgestemde Denkers en Doeners Aanhaken

    Alleen kom je ver, maar samen kom je verder. Organiseer een meet-up, borrel, netwerkevent of een zoom-call om gelijkgestemde mensen te vinden die in jouw idee geloven en bereid zijn om samen te bouwen aan jouw NOWSCHOOL. Verbind je met anderen die je kunnen helpen om de volgende stappen te zetten.

    Stap 3: Blijf Trouw Aan De Essentie Van Je Idee

    Vorm een kernteam met mensen die precies hetzelfde willen als jij en wees daar heel duidelijk in 'wat' dat is. Uitdagingen zijn onvermijdelijk, blijf wendbaar en weerbaar. Pas je idee aan naar een versimpelde, hybride of modulaire versie. Ontwikkel een Minimum Viable Product (MVP) om te testen en te leren van de feedback.

    Stap 4: Denk Groot, Maar Begin Klein

    Zie jouw NOWSCHOOL als een onderneming/bedrijf en niet alleen als een school. Lanceer een eerste website voor je project waarin je je product of dienst in de meest minimale vorm verkoopt. Met een duidelijke call-to-action kun je mensen uitnodigen om deel te nemen en jouw aanbod te testen bij de eerste warme doelgroep.

    Stap 5: Vind en Creëer een Geschikte Locatie

    Zoek naar een geschikte locatie voor jouw NOWSCHOOL. De locatie moet aansluiten bij jouw visie en doelstellingen. Overweeg de mogelijkheden van een bestaand gebouw, ga in gesprek met boeren, kijk naar bestaande initiatieven waarmee je mogelijk faciliteiten kunt delen of het opzetten van een unieke leeromgeving die past bij het concept van NOWSCHOOL.

    Stap 6: Ontwikkel Door Met Kleine Daadkrachtige Stappen

    Blijf trouw aan je plan. Mensen zullen afhaken en anderen zullen zich aansluiten. Het is onderdeel van het proces en zal ervoor zorgen dat jouw NOWSCHOOL sterker wordt. Creëer een duidelijk projectplan, zorg voor een schaalbaar model en een waterdicht financieel plan. Blijf pitchen en geef niet op als het goed voelt.

    Stap 7: Blijf Ontwikkelen en Deel Je Kennis

    Zet je plan niet 100% vast voor 5, 10 of 100 jaar. De wereld is altijd in beweging en dus moet je ook blijven ontwikkelen. Deel je kennis en ervaring open-source met de NOWSCHOOL community, zodat anderen ervan kunnen leren en het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Samenwerking is de sleutel tot echte verandering.

    Stap 8: Durf Te Vragen

    Wees niet bang om advies, geld, tijd of energie te vragen. Er zijn zoveel mensen die willen bijdragen aan goede ideeën die de wereld nodig heeft. In het begin heb je wellicht nog niet de financiële middelen, dus moet je creatief zijn en ondernemend denken!

    Stap 9: Maak het Visueel

    Maak het visueel! Niets is zo krachtig als laten zien wat je visie is, inplaats van er altijd over te vertellen. Als er iets is wat wij als NOWSCHOOL team hebben ervaren is dat het wel. Het was een wereld van verschil toen we visuals lieten maken en plattegronden van ons idee. Hierdoor groeide onze community in een rap tempo.

    Stap 10: Maak het Concreet

    Maak het concreet. Heb je handtekeningen nodig? Maak een formulier op je website en start een campagne. Maak een community pagina op je website, waar mensen met elkaar in gesprek kunnen over het idee. Community = Ownership, mensen willen actief betrokken worden in de ontwikkeling.

    Stap 11: Organiseer een Event

    Organiseer je eerste NOWEVENT! Op deze manier kan je community kennis met elkaar maken. Een NOWEVENT is dag of dagdeel waarin de community mag mee ontwikkelen in het proces en kan komen proeven van het concept. Keep it simpel, gebruik de natuur als locatie, stel veel vragen en leer alles over de behoefte van je community.

  • Wij zien een wereld waarin de huidige generatie op groeit tot holistische denkers en doeners, zodat zij een florerende aarde door kunnen geven aan de volgende generatie.

  • We doen dit door het leven weer aan leren te linken en mensen zoals jij te helpen je eigen NOWSCHOOL te starten! We zijn een learning community die leert in vrijheid om zo gezonde aarde doorgeven aan de volgende 7 generaties door middel van regeneratief onderwijs. We leren voor onszelf, de ander en de aarde te zorgen, zodat de aarde ook voor ons kan zorgen.

  • Bij NOWSCHOOL geloven we in een holistische benadering van onderwijs, waarin we streven naar verbondenheid met onszelf, elkaar en de planeet. We erkennen de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd op sociaal, ecologisch en economisch gebied. Door de volgende generatie te helpen opgroeien en bloeien tot holistische denkers en doeners, streven we ernaar om het onderwijs te transformeren en een nieuw educatief ecosystemen te creëren. Onze visie is gebaseerd op het besef dat we het bestaande onderwijssysteem niet veranderen door te strijden tegen de bestaande realiteit, maar door een model te bouwen dat het huidige systeem overbodig maakt.

    Wij zien leren niet als een lineair proces, maar een multidimensionale proces wat voortkomt uit spelen. We erkennen dat leren altijd en overal gebeurt, en daarom beschouwen we zowel onze innerlijke wereld als de buitenwereld als ons klaslokaal. Door deze benadering leren we dat alles met elkaar verbonden is, waardoor we holistisch gaan denken en doen. Onze missie is om kinderen te helpen zorgen voor zichzelf, de ander en de aarde, zodat de aarde ook voor hen kan blijven zorgen.

  • NOWSCHOOL is een learning community met een living curriculum. Net als de seizoenen zijn we voortdurend in beweging. We passen ons aan naar de behoeften van het hele ecosysteem. Ons onderwijs gaat niet alleen over voorbereiding op het "echte" leven, maar is geïntegreerd met het echte leven zelf. We noemen dit Real Life Learning. We leren door te doen en passen onze lessen toe in de echte wereld.

    Holistisch onderwijs richt zich op de ontwikkeling van de hele persoon - fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel in verbinding tot het hele ecosysteem - mensen, dieren, moeder aarde. Binnen NOWSCHOOL hanteren we de principes van permacultuur als basis voor ons onderwijs. We brengen drie essentiële elementen in evenwicht: ecologisch, economisch en sociaal:

    Ecologisch: Bij NOWSCHOOL hechten we waarde aan Earth Care (zorg voor de aarde). We streven ernaar om kinderen bewust te maken van de kwetsbaarheid van de natuur en hen te inspireren om duurzaam met de planeet om te gaan.

    Economisch: Wij geloven in Fair Share (eerlijke verdeling). NOWSCHOOL streeft ernaar kinderen te leren over economische principes die gebaseerd zijn op rechtvaardigheid en gelijkheid, waarbij ze worden aangemoedigd om hun middelen te delen en bij te dragen aan een rechtvaardige samenleving.

    Sociaal: Bij NOWSCHOOL richten we ons op People Care (zorg voor mensen). We streven ernaar kinderen te ondersteunen in het ontwikkelen van empathie, compassie en sociale vaardigheden, zodat ze zich verbonden voelen met anderen en positieve relaties kunnen opbouwen.

  • Regeneratief: We zetten ons in voor een regeneratieve toekomst in zowel ecologisch, economische als sociaal opzicht. We streven naar een evenwicht tussen het welzijn van de planeet en het welzijn van de community, waarbij we altijd de focus hebben op lange termijn oplossingen. Dit doen we binnen de draagkracht van de aarde waar we zelf onderdeel van zijn en van afhankelijk zijn.

    Leervrijheid: Children don’t need to be fixed, they need to be free. We staan voor het herstellen van de leervrijheid van kinderen. We willen een omgeving creëren waarin kinderen worden aangemoedigd om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te volgen, hun eigen interesses te verkennen en zelfgestuurd te leren.

    Interconnectie: We geloven in het creëren van een community waarin verbondenheid centraal staat. We streven naar een inclusieve en ondersteunende omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gehoord voelt. Waarin kinderen aandeelhouders zijn van het echte leven en mee beslissen hoe we de toekomst samen vorm geven.

  • Met het schoolplan laten wij zien op welke wijze we de strategische doelen van NOWSCHOOL vertalen naar de praktijk. Daaraan zijn concrete acties en een tijdpad gekoppeld.

    Dit schoolplan dient als kompas:

    • Het schoolplan wordt jaarlijks geëvalueerd met de verschillende NOW-kring: bestuurskring, ouderkring en kinderkring;

    • De uitvoering van het schoolplan is leidend voor de managementrapportage gesprekken met de bestuurskring;

    • De kern van het schoolplan is verwoord in de schoolgids en per schooljaar wordt er een schoolgids geschreven.

  • Dit schoolplan is richtinggevend en kaderstelling voor de komende jaren en geeft onze ambitie en visie weer. Dit schoolplan is tot stand gekomen met behulp van kernteam en de community. De uitgangspunten van NOWSCHOOL en de speerpunten voor de komende beleidsperiode zijn vertaald naar concrete doelstellingen: wat de rol van NOWSCHOOL is, nu en in de toekomst? We zien onszelf graag als een learning-community met een living-curriculum, op die manier komen leren en leven samen en wij zien die als twee kanten van dezelfde munt. Dus ons schoolplan is continue in ontwikkeling. We doen in dit schoolplan uitspraken over identiteit, onderwijsaanpak, personeelsbeleid, partnerschap, organisatieontwikkeling, opbrengsten en kwaliteitszorg, marketing, communicatie, financiën, huisvesting en beheer.

  • Op onze open source pagina hebben we een uitgebreid overzicht van verwijzingen naar overheids websites.

    Als je van plan bent een volgens de Wet Ruimte voor Nieuwe Scholen je eigen NOWSCHOOL te starten, heb je 150 handtekeningen (of meer, afhankelijk van je gemeente) nodig van ouders uit de omgeving. Hiermee kun je aantonen aan de gemeente dat er een grote behoefte is voor een NOWSCHOOL wat tevens een goede test is voor jullie als team. In het beleidsplan zijn enkele uitgebreide ideeën om je te helpen 150 handtekeningen van ouders te verzamelen die geloven in het NOWSCHOOL-concept op lokaal niveau. Je vind deze ideeën terug onder ‘’community building’’ in het beleidsplan.

  • Nee, op dit moment zoeken we geen vrijwilligers. We waarderen echter je interesse in het ondersteunen van NOWSCHOOL. Mocht er in de toekomst behoefte zijn aan vrijwillige ondersteuning, dan zullen we dit op onze website en sociale mediakanalen en via onze nieuwsbrief aankondigen. Bedankt voor je bereidheid om bij te dragen aan ons initiatief.

    Wil je een school oprichten samen met andere in de regio? Meld je dan aan om in onze initiatieven kaart opgenomen te worden en zo contact te leggen met anderen schoolmakers in dezelfde regio.